Migdałowe prebiotyki

1 lipca 2008, 08:12

Jak wykazały najnowsze badania brytyjskiego Institute of Food Research, migdały sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zwiększając liczebność korzystnych bakterii. Eksperyment sfinansowała firma Almond Board z Kalifornii (Applied and Environmental Microbiology).



Uporczywe zamiłowanie do fast foodu

22 lutego 2011, 11:00

Niektórzy pacjenci po zawale serca postępują rozsądnie i zrywają z dotychczasowymi (złymi) nawykami żywieniowymi, jednak spora ich część, przynajmniej w USA, pół roku po hospitalizacji nadal przyznaje się do kulinarnych grzechów – odwiedzania fast foodów co najmniej raz w tygodniu (American Journal of Cardiology).


W pobliżu grobu Agamemnona w Mykenach wybuchł pożar

1 września 2020, 05:12

W pobliżu stanowiska archeologicznego w Mykenach wybuchł w niedzielę pożar. Wg lokalnych mediów, ogień pojawił się przy Skarbcu Atreusza (bywa on także nazywany grobem Agamemnona). Przeprowadzono ewakuację turystów.


Smardze rozsadzają, dokarmiają i zbierają plon

4 listopada 2013, 13:03

Po raz pierwszy w historii naukowcy odkryli, że grzyby - smardze grubonogie (Morchella crassipes) - są rolnikami hodującymi bakterie.


Pęcherzyki z komórek macierzystych chronią siatkówkę

27 stycznia 2017, 13:32

Wydzielane przez komórki macierzyste egzosomy chronią komórki siatkówki. Naukowcy sądzą, że zjawisko to będzie można wykorzystać w terapii zaćmy.


Pomidor i bakłażan w jednym

13 lipca 2008, 11:35

Giuseppe Marino, botanik amator z Sycylii, wyhodował pierwszy na świecie krzew, na którym rosną zarówno pomidory, jak i bakłażany. Wyjaśnił, że dokonał tego, szczepiąc te dwa gatunki roślin na pniu Solanum torvum.


Kochani mniej cenią majątek

4 marca 2011, 10:08

Ludzie o nasilonym poczuciu bezpieczeństwa interpersonalnego – doświadczający miłości i akceptacji ze strony innych – przypisują swojemu majątkowi niższą wartość pieniężną.


Mnisi z XIII/XIV-w. farmy Beaubec w Irlandii pracowali dla macierzystego klasztoru w Normandii. Piekli chleb na zakwasie i mieli odświeżacz powietrza

1 października 2020, 05:57

Archeolodzy prowadzący wykopaliska na terenie XIII/XIV-w. gospodarstwa cystersów w Beamore (Drogheda) w Irlandii odkryli m.in. średniowieczny odświeżacz powietrza. Beaubec było gospodarstwem klasztornym prowadzonym przez cystersów, którzy przybyli z macierzystego klasztoru De Bello Becco w Normandii. Mnisi uprawiali tu ziemię, a plony eksportowali do Normandii.


Dane molekularne doprowadziły do zidentyfikowania nowego gatunku kota

28 listopada 2013, 12:00

W Brazylii odkryto nowy gatunek kota. Analizując sekwencje DNA, naukowcy stwierdzili, że 2 populacje kota tygrysiego (Leopardus tigrinus) - północno-wschodnia i południowa - się nie krzyżują i są ewolucyjnie wyjątkowe. Zamiast jednego gatunku, wyodrębniono więc dwa.


Zapylanie dronem

10 lutego 2017, 11:33

Naukowcy z Japonii zapylają lilie dronami wielkości pszczół. Na ich spodniej części znajdują się końskie włosie oraz żel jonowy, który jest na tyle lepki, by przenieść pyłek z jednego kwiatka na następny.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy